Objava: 16/04/2024

LAG „Istočna Istra“ organizirao je za članove iz gospodarskog sektora studijsku posjetu organskim proizvođačima iz regije Toscana – Provincia di Siena i Provincia di Arezzo od 10. do 12. travnja 2024. godine. Cilj posjete bio je upoznati se sa organskim proizvođačima iz regije Toskana kao primjeru dobre prakse u stvaranju organskih proizvoda, očuvanju krajolika i spajanju poljoprivrede i turizma. Sveukupno je sudjelovalo 12 osoba među kojima su bili vinari, maslinari, agroturizmi i predstavnik sirane s područja LAG-a „Istočna Istra“.

LAG „Istočna Istra“ organizirao je za članove iz gospodarskog sektora studijsku posjetu organskim proizvođačima iz regije Toscana kao primjeru dobre prakse u stvaranju organskih proizvoda, očuvanju krajolika i spajanju poljoprivrede i turizma. Sveukupno je sudjelovalo 12 osoba među kojima su bili vinari, maslinari, agroturizmi i predstavnik sirane s područja LAG-a „Istočna Istra“.

 

Prvi dan članovi LAG-a imali su prilike posjetiti organsku farmu – Podere Il Casale. Riječ je o imanju koje je smješteno u srcu Val d’Orcia, te je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine od 2004. godine, a ubraja se među najljepše dijelove ne samo Toskane nego i Italije. Prvi uzgoj koji su 1991. godine pokrenuli osnivači Podere il Casale, Sandra i Ulisse, bio je onaj iz sna: postići prehrambenu autonomiju koja može jamčiti proizvodnju dobre, čiste i poštene hrane za obitelj i buduće goste. Poljoprivreda je na ovom imanju napredovala malim koracima: u početku su se sadile masline, vinova loza i pšenica. Ostale poljoprivredne djelatnosti, koje danas čine dio gospodarstva, dodavale su se tijekom godina: počevši od pčelarstva, uzgoja organskog povrtnjaka, a kasnije i uzgoja svinja, ovaca i koza, a završna kruna označena je otvaranjem mljekare. Danas su upravo sirevi proizvedeni od sirovog mlijeka, odnosno svježe i nepasterizirano mlijeko, i jedan su od najpoznatijih proizvoda ovog imanja.

Ovdje nas je dočekao i voditelj LAG-a Siena, Marco Flori, s kojim smo imali prilike popričati o provedbi LEADER pristupa i potencijalnim projektima suradnje, obzirom da je njihova Lokalna razvojna strategija za razdoblje do 2027. godine, kao i LRS LAG-a „Istočna Istra“ odobrena u prosincu 2023. godine.

Nakon toga uslijedio je posjet vinariji MASTROJANNI koja je sinonim za kvalitetno vino od 1975. Mastrojanni je vinarija koja je osnovana 1975. godine i nalazi se u srcu Toskane, točnije u Montalcinu, jednoj od najpoznatijih vinskih regija Italije. Obuhvaćaju sveukupno 110 hektara površine, odnosno šume, vinograda i voćnjaka, dok im je veći dio površine upravo pod šumama radi održavanja nižih temperatura, a 41 hektar je pod vinogradima. Zanimljivo je da u vinogradima između vinove loze sade mahune radi stvaranja humusa, bioraznolikosti i održivog eko sustava. Vinarija proizvodi razna vina, kao što su Brunello di Montalcino i Rosso di Montalcino. Tvrtka je nagrađena mnogim prestižnim nagradama i zaslužila je priznanja raznih vinskih stručnjaka. Ono što ih izdvaja od ostalih vinarija je njihova predanost održivosti i izvrsna usluga kupcima.

Članovi LAG-a imali su prilike upoznati se sa proizvodnjom Mastrojanni vina koja je zaista kombinacija tradicionalne i inovativne proizvodnje. Naime, proces fermentacije odvija se u bačvama od cementa, nakon čega se vina stavljaju u velike drvene bačve od hrasta gdje se drže tri godine, a prostorija u kojoj se drže drvene bačve opremljene su senzorima za regulaciju vlage. No, proces tu ne završava, već se nakon tri godine vina stavljaju još godinu dana u bačve od cementa, a nakon toga još godinu dana u boce prije nego dođu na stol potencijalnim kupcima. Dakle, od same berbe do Mastrojanni vina na stolu prođe i do 5 godina. Nakon obilaska imali smo prilike degustriani njihova tri vina: Cilegiolo, Rosso di Montalcino i Brunello di Montalcino.

Vinska regija Montalcino odavno je jedna od najpoznatijih u Italiji. Smještena u južnim regijama Toskane, dom je nekih od najprestižnijih svjetskih vina, uključujući Brunello di Montalcino. Klima Montalcina ključni je dio onoga što ga čini tako sjajnom vinskom regijom. Ovo područje je pod velikim utjecajem blizine mora i izloženosti sunčevim zrakama. Klima je tipično sredozemna s toplim, suhim ljetima i blagim, vlažnim zimama.

 

Drugi dan, imali smo prilike provesti na imanju FATTORIA LA VIALLA. Fattoria La Vialla je obiteljsko, organsko-biodinamičko imanje i vinarija. Farma je 1978. godine obnovljena i uzeta na čuvanje od strane obitelji Lo Franco. Danas La Vialla koristi organske i biodinamičke metode za obradu 1600 hektara/3954 hektara zemlje (s najvećom površinom certificiranom Demeterom u Italiji) i proizvodi vlastito vino, ekstra djevičansko maslinovo ulje, pecorino sir, predjela, umake, tjesteninu, ocat, med, kekse i druge slatke delicije – izravno od vinograda do boce, od povrtnjaka do staklenke. Dobitnici su prestižnih svjetskih nagrada  https://www.lavialla.com/en/at-the-fattoria/what-we-do/written-about-us/written-about-us-2023/ te dobitnici njemačke nagrade za održivost 2024., kao najbolje imanje.

Članovi LAG-a na ovom su imanju imali prilike upoznati se sa načinom proizvodnje vina, brašna, slastica i maslinovog ulja, a u proizvodnji maslinovog ulja koristi se kameni kotač za drobljenje maslina, baš kao nekad. Svoje proizvode prodaju isključivo na svom imanju i na svojoj internet stranici, a paleta proizvoda je zaista impresivna od vina (bijela, crvena, desertna), pjenušaca, sokova, pašta, umaka, brašna, bezglutenskih proizvoda, kozmetičkih proizvoda itd. Upravo smo za ručak imali prilike degustirati veliki asortiman njihovih proizvoda koji imaju oznaku Demeter, a svi sudionici bili su oduševljeni mirisima i okusima, ali i načinom predstavljanja jela te gostoprimstvom domaćina. Ovo imanje nevjerojatni je primjer kako se poljoprivreda i turizam mogu spojiti uz maksimalno poštovanje prema prirodi, hrani i ljudima kojima se on predstavlja i stavlja na stol.

 

Treći dan posjetili smo imanje BADIA A COLTIBUONO. Imanje Badia a Coltibiono u Chianti Classico u općini Gaiole in Chianti staro je tisuću godina, a danas imanje vodi peta generacija članova obitelji: Emanuela, Paolo i Roberto Stucchi Prinetti. Na imanju se nalazi 60 hektara vinograda i još 20 hektara maslina. Chianti Classico, Sangiovese je prirodno najvažnija sorta grožđa koja se sadi. Međutim, obitelj poštuje Chiantijevo nasljeđe držeći značajan broj loza drugih tradicionalnih sorti koje su dopuštene, ali često izostavljene u Chianti Classicu: Canaiolo Nero, Ciliegiolo, Colorino, Foglia Tonda, Malvasia Nera, Mammolo, Pugnitello i Sanforte (također kao Trebbiano i Malvasia za Vin Santo). Od ovih sastavnih dijelova Badia a Coltibuono stvara robusnu ponudu vina od tradicionalnih do inovativnih.

Na ovom mjestu gdje su prije tisuću godina redovnici razvili održive metode obrade zemlje, obitelj Stucchi danas nastavlja svoju predanost organskom uzgoju, s ciljem da održi zemlju zdravom i upotrebljivom i za buduće generacije. U tom smislu planira se opsežno održavanje šuma: i ovdje je biološka raznolikost baština koju treba očuvati. Zajedno sa stazama i zemljanim cestama koje ih križaju; krhka baština, ali od temeljne važnosti za krajolik Chiantija. Nisu to jednostavne staze, već prave hodočasničke rute, važne arterije kretanja, još od etruščanskog, rimskog i srednjovjekovnog doba, prošarane malim dragocjenim spomenicima, pustinjacima, kapelicama… Staze koje vam omogućuju da promišljate krajolik koji karakterizira odnos neponovljiv, tkan kroz stoljeća, između ljepote, povijesti i kulture.

Članovi LAG-a imali su prilike čuti sve o povijesti imanje i njihovim, ali i vidjeti podrume i vina koja datiraju od 1937 godine, ali i nevjerojatne vrtove koji se nalaze u sklopu cijelog imanja.

 

Uvjereni smo da će naši članovi usvojena znanja, na određeni način prenijeti na naše područje, u svoje vinograde, vinarije, uljare, sirane, agroturizme i imanja, a i kroz ovu posjetu uvidjeli su iz prve ruke kako je važno djelovati u skladu sa prirodom te rasti i razvijati se s njom, poštovati područje na kojem se radi i hranu koja se jede, ali i sve drage nam ljude kojima predstavljamo ovo što stvaramo.