S ciljem doprinosa razumijevanju razloga nastanka otpada od hrane te pronalaska rješenja za unaprjeđenje poslovanja i smanjenje količine otpada od hrane koja uključuju i doniranje viškova hrane Ministarstvo poljoprivrede provodi mjere Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2019.-2022., a objavljen je i Vodič za doniranje hrane te je pokrenut projekt „e-doniranje“.
Uz mjere Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2019.-2022., objavljen Vodič za doniranje hrane i pokrenut projekt „e-doniranje“. do sada su objavljena i dva sektorska vodiča za sprječavanje otpada od hrane u trgovini te u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama.
Ministarstva poljoprivrede trenutno priprema projekt infrastrukturnog opremanja posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane pa se tako do kraja godine planira objaviti Program potpore za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane koji se planira financirati iz EU Mehanizma za oporavak i otpornost. Također, nadogradit će se IT rješenje za sustav „e-doniranje“, s ciljem da se kroz nove i naprednije funkcionalnosti ponudi donatorima još bolje i još učinkovitije rješenje za distribuciju donirane hrane.
U nastavku dostavljamo linkove za objavljene vodiče za doniranje hrane:
Vodič za doniranje hrane: https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/doniranje_hrane/MPVodic_%20za_doniranje_hrane.pdf
Vodič za smanjenje otpada od hrane u trgovini : https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/vodici/Vodic_za_smanjenje_otpada_od_hrane_u_trgovini.pdf
Vodič za smanjenje otpada od hrane u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama: https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/vodici/Vodic_za_smanjenje_otpada_od_hrane_u_ugostiteljstvu_i_institucionalnim_kuhinjama.pdf