„Rudarska greblica“ upisana je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla od 4. veljače 2021. godine.
„Rudarska greblica“ je proizvod dobiven od ručno valjanog, tankog tijesta izrađenog od pšeničnog brašna, svinjske masti i/ili margarina, suncokretovog ulja, mlijeka, jaja, maslaca, kiselog vrhnja, soli, svježeg kvasca, šećera i vode te punjen nadjevom od svježeg kravljeg sira. U svježi kravlji sir mogu se dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica i naribana žuta mrkva. „Rudarska greblica“ je mekane konzistencije, sočne i kremaste unutrašnjosti, pri konzumiranju se topi u ustima, a na nepcu ostavlja slani okus uz aromu kravljeg sira. Reže se na komade pravokutnog oblika čija visina ne prelazi 2,5 cm.
Područje proizvodnje „Rudarske greblice“ je mjesto Rude te okolna sela u Zagrebačkoj županiji: Cerje Samoborsko, Braslovje, Kotari, Manja Vas, Bukovje Podvrško i Prekrižje Plješivičko.
Prema usmenoj predaji stanovnika ovog kraja, „Rudarsku greblicu“ pripremale su žene rudara još u prvoj polovici 16. stoljeća. Kako su rudarske obitelji većinom bile siromašne, u to vrijeme je „Rudarska greblica“ predstavljala skroman obrok rudara, a često puta je bila i njihovo glavno jelo. Pri izradi žene rudara su koristile samo jednostavne sastojke i to brašno, mlijeko, jaja, svježi kravlji sir iz kojih su svojom domišljatošću i umijećem stvorile jedinstveni proizvod koji je s vremenom postao proizvod kojeg se povezivalo sa rudarstvom. Naziv je dobila po tradicionalnom alatu zvanom „greblica“, kojim se razgrijavao žar u krušnoj peći rudarskog doma, jer je krajnji oblik kolača bio sličan obliku tog alata.
Specifikaciju ovog proizvoda možete pročitati na https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/arhiva/datastore/filestore/83/Izmijenjena-Specifikacija-proizvoda-Rudarska-greblica.pdf